Vardagsmagi

Plågsamt trött
ruskigt tidig höstmorgon
blaskig gråvardag

Den retsamt glättiga alarmsignalen
väcker mig gång på gång
från en underbar dvala
drar mig upp
från den underbaraste platsen på jorden

Hur ska jag orka?
Drömmer om att "råka" snooza
på fel knapp
skolka

Vill inte
kliva upp ur
mörkret
värmen
närheten

Vill inte
släppa iväg dig

Ändå förvandlas denna stund
Plötsligt blir allt ljust
Vackert
Lätt

När du viskar
den magiska trollformeln:

"Jag älskar dig"


Surströmming och "halvtjockkaker'n"

Idag var det temadag "Våra lokala mattraditioner" på Ytterlännässkolan där jag arbetar.
Dagen arrangerades av skolans matråd bestående av elever, hemkunskapslärare och bespisningspersonal och avslutades med en surströmmingsskiva.

99% av eleverna sa innan att de ALDRIG ens skulle kunna tänka sig att smaka surströmming men tro det eller ej: De flesta provade en "flisa" som Ruben Madsen, Surströmmingskungen från Ulvön, förespråkade under sin roliga Surströmmingsshow i Bollstahallen. En "flisa" är en liten bit tunnbröd med potatis, lök och andra tillbehör samt en liiiiten, liiiiten surströmmingsbit. Dessutom såg jag flera elever som åt ordentliga portioner och verkligen såg ut att njuta av den.

De flesta verkade njuta av den mysiga stämningen som uppstod när vi alla lät oss smaka vid dukade långbord i matsalen, korridorerna och uppehållsrummet. För de som inte kunde äta sig mätta av den fermenterade fisken kunde ta för sig av lax eller skinka istället. Alternativt äta upp de makalöst goda "halvtjockkaker'n" vi bakat i bagarstugan tidigare på dagen.

Hela kalaset dokumenterades av P4 och Tidningen Ångermanland. Så kolla in TÅ i morgon bitti!

No Poo!

Inget bajs?
Vad tusan menar jag nu?
No SchamPOO!
Jag har slutat tvätta håret med vanligt schampo sedan tre veckor tillbaka.

Varför?
I somras lärde jag känna en tjej med ovanligt vackert hår. Av en slump började vi diskutera hennes hårvård och hon introducerade mig i No Poo-rörelsen. http://naturalbeauty.8k.com/nopoo.html
Att slippa utsätta min kropp (och naturen) för alla onödiga kemikalier som finns i schampo, balsam och andra hårvårdsprodukter och, förhoppningsvis, få ett friskare hår och vackrare hår lät klart lockande.

Hur?
Har provat lite olika sätt att tvätta håret med "naturliga" medel. Först provade jag balsammetoden, bara tvätta med billigt balsam utan silikoner. Funkade inte på mitt hår. Det såg fett och tungt ut. Provade sedan med bikarbonat och lite balsam med bra resultat. Kände mig ändå inte riktigt nöjd med att använda balsam så jag provade att blanda bikarbonaten med lite honung istället. Kanon! Avslutar tvätten med att "doppa" håret i iskallt vatten med lite citron eller äppelcidervinäger för att balansera ph-värdet i hårbottnen samt göra håret glansigt.

När?
Detta kan verka som en jobbig procedur men det fina i kråksången är att jag under denna tid "avvänjt" håret vid täta tvättar. Innan var jag tvungen att tvätta håret varannan dag för att det inte skulle se fett ut. Idag är jag inne på femte dagen utan tvätt och jag lovar att håret inte ser smutsigt eller fett ut. Inte heller luktar det illa. Knepet heter "havregrynstvätt". När håret efter några dagar börjar se fett ut masserar jag in havregryn, som jag mixat till ett grovt mjöl, i hårbottnen. Detta fungerar som ett torrschampo och ska göras i TORRT hår och inte sköljas ur utan bara borstas bort. Fungerar överraskande bra och tar inte längre tid än en vanlig hårtvätt, snarare tvärtom.

Resultat?
Jag är jättenöjd eftersom dessa nya vanor redan resulterat i att mitt hår fått mer volym, blivit lockigare, mjukare och mindre fett. Tiden jag lägger ner på att fixa håret har minskat avsevärt eftersom jag även slutat använda stylingprodukter och plattången/hårfönen. Metoden skulle nog inte fungera så bra om jag hade haft en korthårig frisyr som kräver daglig styling men med mitt halvlånga, uppklippta hår fungerar det superbra och jag rekommenderar alla som blir nyfiken att testa!

Ställ gärna frågor så ska jag försöka svara eller ge tips på länkar.
                             
                                                                       Bildbevis.
                   Fotot är taget nu ikväll för att visa hur det ser ut efter fem dagar utan tvätt.


Ensam eller själv?


I fredags var jag rätt nere över att vara sjuk, så sjuk att jag under helgen inte skulle kunna träffa min kärlek utan risk att smitta ner honom. Ledsen över att "måsta" vara själv. I och för sig hade jag sonen Oskar den här helgen så helt ensam var jag inte men jag tror du förstår att det är en helt annan sak. Dessutom har jag massor av vänner att umgås med per telefon och internet men det är inte heller samma sak när man längtar efter någon speciell. Man kan alltså känna sig ensam trots att man faktiskt inte är det.

En vän till mig lider just nu av en förkrossande hjärtesorg som river upp massor av gamla övergivenhetskänslor sedan barndomen. Kanske är det pga hans deppade sinne hans vänner drar sig undan för tillfället men de finns ändå där och trots att han har beundrarinnor som står i kö är han just nu världens ensammaste människa, världens sista singel, som han själv uttrycker det. Han har den där fruktansvärda känslan av att känna sig ratad, oönskad och oälskad. Ensamhetens värsta form.

Sen kan man sitta hemma en kväll ensam, i sina fula myskläder, spela favoritmusiken på hög volym, slafsa i sig maten framför datorn och njuta, faktiskt njuta av att vara ensam. Utan att behöva känna sig tvungen att vara social och presentabel. Som de säger i en viss ölreklam "När man vill vara sig själv en stund"!


RSS 2.0