Surströmming och "halvtjockkaker'n"

Idag var det temadag "Våra lokala mattraditioner" på Ytterlännässkolan där jag arbetar.
Dagen arrangerades av skolans matråd bestående av elever, hemkunskapslärare och bespisningspersonal och avslutades med en surströmmingsskiva.

99% av eleverna sa innan att de ALDRIG ens skulle kunna tänka sig att smaka surströmming men tro det eller ej: De flesta provade en "flisa" som Ruben Madsen, Surströmmingskungen från Ulvön, förespråkade under sin roliga Surströmmingsshow i Bollstahallen. En "flisa" är en liten bit tunnbröd med potatis, lök och andra tillbehör samt en liiiiten, liiiiten surströmmingsbit. Dessutom såg jag flera elever som åt ordentliga portioner och verkligen såg ut att njuta av den.

De flesta verkade njuta av den mysiga stämningen som uppstod när vi alla lät oss smaka vid dukade långbord i matsalen, korridorerna och uppehållsrummet. För de som inte kunde äta sig mätta av den fermenterade fisken kunde ta för sig av lax eller skinka istället. Alternativt äta upp de makalöst goda "halvtjockkaker'n" vi bakat i bagarstugan tidigare på dagen.

Hela kalaset dokumenterades av P4 och Tidningen Ångermanland. Så kolla in TÅ i morgon bitti!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0