Hur man hanterar en PMS-häxa!



Var tyst.
Häxan behöver inga goda råd, inte tala ut eller få höra kommentarer om att hon borde skärpa sig. Inne i häxan finns en liten duktig flicka som vet PRECIS hur hon borde uppföra sig och som får enormt dåligt samvete för att hon är en surpuppa, bråkstake och drama queen. Att hon egentligen har massor att vara glad för och att en plåt bränd mûsli är ett i-landsproblem som man i vanliga fall rycker på axlarna åt.

Var uppmuntrande.
Ge komplimanger och beröm det som är bra även om häxan bara fräser till svar. Var så säker på att häxan bannar sig sjäv tillräckligt för sitt otrevliga och negativa beteende. En vänlig liten gest som att hämta en värktablett, köpa lite choklad eller erbjuda sig att ta reda på disken medan häxan får vila är guld värt när PMS-stormen rasar.

Håll om, håll ut och håll tillbaka.
Närma dig försiktigt och ge en kram. Kryper hon in i din famn så fortsätt krama. Blir hon stel eller slingrar sig ur din famn, ta det inte personligt. Antagligen är hon mest rädd för att börja gråta för att du är snäll mot "henne, som är så dum".
Stå ut med att hon blir tyst och osocial. Det krävs ibland massor av energi för att hålla tillbaka känslobomben som hotar att brisera inom häxan för minsta lilla irritationsmoment.
Hjälp häxan att sänka kraven på sig själv. Påtala att det kanske inte är bästa tidpunkten att ordna en släktmiddag eller storstäda, det kanske är bättre att ta en promenad, se en film eller lägga sig och läsa.

Låt tårarna rinna.
Trösta med en kram, håll en hand, smek häxans hår. Säg att det är ok att vara ledsen, gråt om det lättar. Bli inte rädd om tårarna sprutar även om du inte alls förstår varför. Det sägs att känslomässiga tårar inneåller stresshormonet prolaktin. När vi gråter gör vi alltså av med stresshormoner och dessutom frigörs endorfiner.

Vänta.
Om ett par dagar är det över.
Då kommer belöningen för den som strukit häxan medhårs och tre veckors trevlig samvaro väntar innan nästa PMS-period.

PMS-häxan ska naturligtvis själv se till att lindra sina symtom genom att:
- äta rätt.
- sova tillräckligt.
- motionera.
- stressa mindre.
- tala om för omgivningen vad som pågår för att öka förståelsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0